Συνέντευξη του επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών”, Άρη Βέρρου, στο kokkinokavalas.gr

Συνέντευξη του επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών”, Άρη Βέρρου, στο kokkinokavalas.gr

Επιβεβαιωνόμαστε για το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Την έντονη δυσαρέσκεια του για το ζήτημα του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας εξέφρασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Συμπαράταξη Πολιτών, Άρης Βέρρος. Αφορμή στάθηκε το 2ο θέμα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που συνεδρίασε στις 19/9/2016 με τίτλο «Εισήγηση για ορισμό πληρεξουσίου δικηγόρου για τη σύνταξη και κατάθεση αιτήσεως ανακλήσεως ενώπιον του VII Τμήματος του ΕΣ κατά της υπ’ αριθ. 233/2016 Πράξης του αντιστοίχου Κλιμακίου του ΕΣ (άρνηση θεώρησης εντάλματος μισθώσεως ΝΟΚ)”.
Σύμφωνα μ’ αυτό, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τον καθορισμό της αμοιβής πληρεξουσίου δικηγόρου (Κωνσταντίνος Ζυγούρης του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών) η οποία είναι των 3.750 επιπλέον ΦΠΑ (24%), δηλαδή συνολικά ύψους 4.650 ευρώ. Αυτό έγινε έπειτα από εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Δήμου το οποίο επικαλέστηκε πλήθος άλλων υποθέσεων που έχει να διαχειριστεί καθώς επίσης και τις «εξειδικευμένες γνώσεις και ειδική πείρα επί ζητημάτων δικαίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δικονομίας του ΕΣ.” που απαιτεί η συγκεκριμένη υπόθεση.
Η ουσία του θέματος είναι η άρνηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Νομό Καβάλας «να εγκρίνει το υπ’ αριθ. 240 χρηματικό ένταλμα ποσού 5.397,12 € οικονομικού έτους 2016 του Δήμου Καβάλας που αφορούσε μίσθωμα στέγασης του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας για το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου 2016.”
Ο κ. Βέρρος ρωτήθηκε για το θέμα και δήλωσε πως «από την πρώτη στιγμή είμαστε αντίθετοι στην στέγαση του μουσείου σε μη ιδιόκτητο χώρο. Το Ναυτικό Μουσείο πρέπει να βρίσκεται σε σταθερό χώρο, όπως και όλα τα μουσεία, και να μην εξαρτάται από άλλους.” ενώ συμπλήρωσε πως «όταν δεν είσαι εσύ ιδιοκτήτης του χώρου δημιουργούνται θέματα όπως αυτό του εντάλματος”.
Όσον αφορά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η παράταξη του για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου στους χώρους του ΝΟΚ, ο κ. Βέρρος σημείωσε πως «δεν υπάρχει ούτε ειδική μελέτη για τη διαρρύθμιση του μουσείου, ούτε οικονομική μελέτη, ούτε καν σωστή μελέτη φωτισμού” ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει «ειδική μελέτη φύλαξης που απαιτείται για κάθε μουσείο”.
Σχετικά με το ένταλμα του ποσού για την εκμίσθωση του χώρου δήλωσε πως «είχαμε τονίσει από την αρχή πως αυτά τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας” ενώ δεν έκρυψε την αγωνία του για την παραμονή των εκθεμάτων του μουσείου στην καπναποθήκη η οποία θυμίζουμε πως έχει σε πρόγραμμα αξιοποίησης. «Θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή να πάρουμε τα εκθέματα από εκεί” ενώ όταν ρωτήθηκε αν έχει εκτιμηθεί η πιθανότητα ζημιών λόγω της υγρασίας του χώρου όπου στεγάζονται τώρα, ο κ. Βέρρος ευχήθηκε να μην συμβεί αυτό γιατί θα ‘ναι καταστροφικό.
Τέλος, τόνισε πως όπως τότε έτσι και τώρα, παρά τις όποιες αντιρρήσεις της παράταξης του, ψήφισαν υπέρ καθώς είναι «άδικο και πολιτικά μη ορθό να μην επιθυμούμε στην τελική την βοήθεια στο ΝΟΚ, άσχετα με τις λάθος κινήσεις και τον κακό σχεδιασμό από πλευρά δήμου.
Σε ερώτηση μας σχετικά με την σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού, ο κ. Βέρρος ήταν κατηγορηματικός: «δεν γίνεται κάποιοι να κόπτονται για δημιουργία και άλλων κλινών στην πόλη και να μην κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν τη διάρκεια παραμονής των τουριστών στην Καβάλα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ναυτικό Μουσείο θα πρέπει να γίνει ένας πόλος έλξης για τους τουρίστες της πόλης και κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με σωστή μελέτη και λειτουργία του μουσείου σε ιδιόκτητο χώρο. «Τα οφέλη είναι πολλαπλά” δηλώνει και εύχεται να εισακουστεί η σταθερή θέση της Συμπαράταξης Πολιτών για το θέμα τόσο του Ναυτικού Μουσείου όσο και μιας σειράς παρεμβάσεων στον χώρο του πολιτισμού που «απ’ την αρχή έχουμε προτείνει”.